Kapor

Nagy illóolaj tartalmú, egyéves fűszer. Zsenge hajtásait 30-40 cm-es magasságnál szedjük. Szára, levele és magja egyaránt felhasználható. Sortávolság: 15-20 cm.

Fehér mustár

Vetőmagszükséglet: 100-150 g/100 m2.
Tenyészterület: 30-40 x 2-5 cm.
Az érett becőkből kicsépelt magból elsősorban mustárt készítenek, de savanyúságok, káposztás ételek ízesítésére is kiváló. A házikertekben tavasztól nyár végéig kiváló zöldtrágya. Virágzás elején kell bedolgozni a talajba.

Citromfű

Évelő, terjedő tövű aromanövény. Napos, meleg helyet kedvel. 60-80 cm magasra nő. Az idősebb töveket tőosztással szaporítjuk. 1 gramm magból 10-20 m2 területet ültethetünk be. Cserépbe vessük, majd nyár végén vagy következő év tavaszán ültessük ki egymástól 60-80 cm távolságra. Levágott leveles szárait száraz, szellős helyen szárítsuk meg, majd a száraz leveleket morzsoljuk le a szárról.
Felhasználása: citromillatú, zöld leveleit gyümölcssaláták, mártások ízesítésére használjuk. Zöld és szárított leveleinek forrázata teaként nyugtató hatású. Virága jó mézelő.

Bazsalikom

40-60 cm magas, egynyári illatos, zamatos, fűszer és dísznövény. Melegigényes növény, ezért inkább palántaneveléssel szaporítjuk. Apró levelű, cserepes változatát nagyobb 16-18-as cserépbe vagy balkonládába ültessük át. Vetőmagszükséglet: 10 m2 terület beültetéséhez 0,5-1 gramm. Április végi helybevetésnél 2 gramm/10 m2 vetőmag szükséges. Betakarítás:  a virágzás kezdetén, július közepe táján vágjuk először. A második vágás ideje szeptember közepe. Felhasználás: zölden és szárítva egyaránt használható édes, savanykás saláták, paradicsomsaláta, paradicsomszósz, valamint húsok, fehérbab és különböző főzelékek ízesítésére. Virágos hajtásait nyári virágokból készült csokorba szedhetjük. Sortáv: 50x25 cm.

Izsóp

Talaj iránt igénytelen, kopár köves részekre ültethető növény. Sokáig virágzik. Virágzata kék, de van fehér és rózsaszín virágú változata is. 1 gramm magból kb. 300-400 növény nevelhető. Tavasszal cserépbe vessük, és ősz elején ültessük 40-50 cm-re egymástól. Nyári virágzása végén, július elején 4-5 cm szár meghagyásával vágjuk vissza. Újrasarjad és ismét virágzik.
Felhasználása: elsősorban dísznövény, de zölden, illetve szárítva húsok pácolására is használható. Teakeverékek alkotórésze, jó méhlegelő.

Édeskömény

Vetőmagszükséglet: 10-15 g/100 m2.
Sortávolság: 40-50 cm (kelés után 15-25 cm-re kell ritkítani).
Ősszel az érett ernyőket folyamatosan kell szedni és utóérlelés után a mag kicsépelhető.
Várható magtermés: 0,5-1 kg/10 m2.
Zöldje saláták ízesítésére, ánizsos ízű magja sütemények készítésénél használható.
Teája szélhajtó, görcsoldó hatású.

Borsikafű

Virágzó hajtásait szár nélkül lemorzsolva, szárítva húsételek, főzelékek, saláták ízesítésére, borspótló fűszerként használják.
Vetőmagszükséglet: 0,5-1 g/m2.

Ánizs

Magját édességek, sütemények, italok ízesítésére használják. Teája szélhajtó hatású.

Tenyészidő: 100-120 nap.

Vetőmagszükséglet: 1,5-2 g/m2.

Hagyma Metélő

Téli időszakban, alacsony hőmérsékleten hajtatható, friss vitaminforrás. Az ősszel felszedett és cserepezett növények a tél folyamán folyamatosan vágva fogyaszthatók.
Vetőmagszükséglet: 10 g/m2.